maanantai 8. kesäkuuta 2015

Synnytysvalmennus

Kuten olen jo aiemmin (muutamaan otteeseen) hehkuttanut niin tänään se päivä koitti viimein - synnytysvalmennus !
Valmennus alkoi klo 17:00 ja se pidettiin Porvoon sairaalalla. Meitä oli siellä joku 5 tai 6 pariskuntaa, eli aika sopivan kokoinen ryhmä.


Valmennus oli äärimmäisen kattava ja monipuolinen. Sen piti mukava naiskätilö, joka on itseasiassa ollut kerran meillä ultrassa. Koko synnytysprosessi käytiin alusta loppuun saakka läpi, alkaen niistä ensi supistuksista kotona. Kerrottiin milloin tulee soittaa sairaalaan, mikä on normaalitilanne ja milloin täytyy sairaalaan päästä välittömästi. Tästä saatiin myös kotiin monisteet, mikä on mielestäni hyvä muistutus. Sitten oli vuorossa sairaalaan saapuminen ja tilanteen tarkistaminen, jonka perusteella tehdään jatkopäätös. Kätilöllä oli diaesitys koko valmennuksen ajan, jossa oli kuvia eri vaiheista synnytyksessä. Käytiin läpi kaikki eri kivunlievitykset ja kuka hoitaa minkäkin laittamisen.
Kätilö oli todella positiivinen ja antoi koko ajan luottavaista kuvaa tulevaa koitosta varten. Itseasiassa mua vähän harmittaa, että hän on koko heinäkuun lomalla, joten emme tuurillakaan voi saada häntä meidän kätilöksemme. Ellei nyt mustikka synny kesäkuun puolella, jota vähän epäilen.
Kun avautumisvaihe oltiin käyty läpi, siirryttiin ponnistusvaiheeseen. Meille näytettiin kuvia eri synnytysasennoista, niitä oli paljon enemmän kun tiesinkään. Tässäkin osiossa kätilö oli erittäin perusteellinen ja kertoi tarkkaan mitä milloinkin tapahtuu.
Puhuttiin myös keisarileikkauksesta ja milloin tehdään sektio - milloin se on kiireinen ja milloin hätäsektio.
Vauvan hoitoa ei käyty, sillä sitä varten on perhevalmennus (jossa olimme jo aiemmin), mutta käytiin läpi mitä tapahtuu kun vauva on syntynyt; mitä arvoja mittaillaan, jälkeisten "synnytys", vauvan ns. pisteytys jne...
Itse teoria osuus kesti kaksi tuntia, jonka jälkeen siirryimme synnytysosastolle tutustumiskäynnille.
Meille esiteltiin alkututkimushuone (en muista oikeaa nimeä), jossa tehdään tilannekatsaus. Sitten siirryttiin itse synnytyssaliin. Siellä meille näytettiin vielä livenä missä tosi toimet tapahtuvat ja mitä kaikkea huoneesta löytyy. Ammekin esiteltiin, se oli omassa pienessä huoneessaan.
Kätilö oli sopinut yhden äidin kanssa, että saamme nähdä hänen pienen tyttärensä, joka oli syntynyt klo 5 viime yönä. Voi että hän oli pieni ! Tänään, maanantaina, oli syntynyt neljä vauvaa, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa.

Synnytysvalmennuksesta mulla jäi todella hyvä mieli. Todella odottavainen ja malttamaton. En tiedä olenko sitten vähän masokisti vai mitä, mutta en malta odottaa, että pääsen kokemaan sen kaiken. Ja suuri vaikutus tälle fiilikselle on varmasti tuo loistava kätilö, joka teki valmennuksesta juuri niin mukavan kuin se olikin. Voisin kuvitella, että synnytyspelkoiselle tuo oli lohduttava valmennus (...ehkä?).
Tottakai pientä jännitystä on ja niin kuuluukin. Eihän mikään ole kiveen hakattua, että kaikki sujuisi kuin oppikirjassa, mutta luottavaisin mielin odotan tulevaa koitosta.
Joku varmasti miettii, että "kyllä mieli muuttuu kun tilanne on päällä" - juu, saattaahan se muuttua, mutta väliäkös sillä. Nyt on nyt ja nyt on hyvä mieli ! :D

Voi mustikka, kaksi viikkoa ja sitten olet jo "täysiaikainen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti