sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Asiaa imetyksestä

Mun piti tulla kirjoittelemaan meiän perjantain piparitalkoista (hehe) ja muuten vain höpisemään, mutta avatessani blogin huomasin uuden kommentin, joka oli tullut yhteen postaukseen:

"Lasten imettäminen julkisilla paikoilla on ollut nyt paljon esillä ja sitä on myös kritisoitu. Tuli mieleen, mitä sinä tuoreena äitinä olet mieltä aiheesta? :)"

Mun on pitänyt iät ja ajat jo kirjoittaa imetyksestä, mutta se on aina jäänyt. Tämä kommentti oli oiva potku persiille, joten nyt vihdoin toteutan tämän postauksen.

Päätin jo raskausaikana, että imetän jos pystyn. Toivoin, että se onnistuu ja lähtisi sujumaan hyvin. Tosin en ottanut stressiä asiasta. Jos en jostain syystä siihen olisi kyennyt niin kyllähän se vauva kasvaa myös maitokorvikkeen avulla. Juu, terveysasiat ja tilastot sikseen, niistä en kommentoi sen enempää. Onnekseni kuitenkin imetys lähti sujumaan hyvin ja sujuu edelleen. Muutaman piltti ruokailun lisäksi täysimetyksellä mennään. Kenen edessä mä sitten heitän tykit tiskiin ? No en monienkaan. Kotona kyllä imetän siellä missä satun olemaan ja muutama tyttöpuolinen kaverikin päässyt tätä hetkeä todistamaan. Oon aina sanonut, että jos heitä ei haittaa niin ei muakaan. Miespuolisten kyläillessä menen makkariin syöttämään Veeran. Vaikka mitään "ylimääräistä" ei vilkkuisikaan ja imetys on täysin luonnollinen asia niin silti. Mulle tissi on kuitenkin tissi, edelleen. Tyhjänä tai täytenä.
Tästä päästäänkiin oivana aasinsiltana itse kysymyksen pariin. Julkisella paikalla imettäminen. Ekana tulee mieleen, että missä. Hienossa ravintolassa, kahvilassa, rannalla... Sanoisin, että riippuu paikasta ja tilanteesta. Jos on vaikka ravintolassa ja viereisissä pöydissä on ihmisiä niin en välttämättä lähtisi siinä imettämään vaan menisin esimerkiksi vessaan. Ihan vain muita ihmisiä ajatellen ja heidän viihtyvyyttään. Julkinen imetys saattaa aiheuttaa kiusallista oloa ulkopuolisille vaikkei itsellä olisikaan mitään asiaa vastaan. Kahvilassa, harso edessä peittämässä näkyvyyttä, joo antaa palaa mun puolesta. Yleisesti ottaen sanoisin, että kunhan ei nyt koko tissiä heitä ilmoille ilman minkään näköistä peittämistä niin miksi ei voisi imettää julkisesti? Se on kuitenkin oman lapsensa ruokkimista ja imettävä äiti ajatteleekin sen vain niin. Ja täytyy muistaa, että vauvan nälkä ei katso aikaa eikä paikkaa.

Tämä on kyllä kakspiippuinen juttu. Koska itse en julki-imetä, menen sitten vaikka sinne vessaa, mutta sitten taas mua ei haittaa jos joku muu tekee niin. Toisaalta ajattelen myös, että imettävällä osapuolella täytyy olla hieman tilannetajua siihen, onko ympäristö sopiva. Tuleeko kanssa-ihmisille vaivaantunut olo. Onko soveliasta ottaa se tissi esiin vai siirtyisikö vaikka sinne wc:n puolelle imettämään.

En ole varmaan kertaakaan itseasiassa nähnyt ketään imettämässä julkisesti lastaan. Mutta jos näkisin, en usko, että se herättäisi mussa oikein mitään tunteita. Tuskimpa edes kiinnittäisin huomiota. Tästä aiheesta on vaikea saada selkeää kirjoitusta kasaan kun mielipiteetkin on niin monimutkaisia. Mua suoraan sanottuna ensimmäistä kertaa jännittää julkaista postaus, koska tiedän miten tulenarka aihe tämä on. Tämmöiset kirjoitukset saa yleensä kiivasta keskustelua aikaan.

Kiteytettynä koko helahoito: itse en julki-imetä. Ei ole tullut tilannetta vastaan, jossa olisi edes joutunut, mutta vaikka kahvilassa ollessa hyödyntäisin vessaa. Kotona olen imettänyt ystävien edessä, jos heitä ei asia ole haitannut. Eikä ketään kyllä olekaan haitannut.
Muiden imettäjien puolesta sanoisin, että ihan niinkuin itsestä tuntuu hyvältä ja mukavalta. Jos ei arastele imettää julkisesti niin antaa palaa, mutta ehkä en nännejä näyttelisi silti. On ihan kohteliasta miettiä missä tilanteessa tai ympäristössä on ja laittaa vaikka vielä harso peittämään nähtävyydet.

4 kommenttia:

 1. Mielestäni jokaisen täytyy tehdä niinkuin parhaaksi kokee. Oma mielipiteeni julki-imetyksestä on muuttunut oman lapsen myötä. Siitä on tullut niin luonnollista. Imetän itse julkisesti melkeimpä missä vaan, mutta pidän myös huolen etten esittele nännejäni. Käännyn esimerkiksi nurkkaan päin. Varmasti kuitenkin ympärillä olevat tajuavat minun imettävän. Pidän sitä outona, että julki-imetystä "paheksutaan", mutta sitten on kyllä ihan ok kulkea tissit tyrkyllä avoin paita päällä. Ajattelen, että jos teen niinkin luonnollista asiaa kuin ruokin lastani ja samalla pidän huolen ettei ylimääräistä vilku, niin ei ole minun ongelmani jos joku siitä häiriintyy. Se olisi eri asia jos olisin rinta paljaana.-M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vertauskuva ! En edes ajatellut tuolta kantilta asiaa, mutta olet aivan oikeassa :)
   Mielipiteeni julki-imetyksestä pohjautuu hyvin vahvasti omaan fiilikseeni imettää julkisesti. Itse olisin vaivautunut jos minun täytyisi julkisesti imettää, mutta en katso pahalla tietenkään jos joku niin tekee. Kyse on kuitenkin oman lapsen ruokkimisesta, joka on täysin luonnollista. Eikä sitä pidä mitenkään muuten edes ajatellakaan :)
   Ihan totta kuten sanoit, on eri asia olla kaikki näkyvillä kun peittää näkymiä !

   Poista
 2. Kiva blogi sulla :) Mä en oo myöskään koskaan ollut sen kummemmin julki-imettäjä. Mulla ei oo mitään ongelmaa imettää lastenhoitohuoneessa tai perheen kesken, mutta en alkaisi imettämään esimerkiksi ravintolassa. Se vaan tuntuu musta itsestä vähän epämiellyttävältä. Imetys kun on niin mun ja Leon välinen juttu. Tuntuu inhottavalta jos siinä on kauhean moni kyttäämässä. En kuitenkaan oo ollenkaan julki-imetystä vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Todella samanlainen ajatusmaailma itsellänikin asian suhteen :)

   Poista