keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kuuluuko lapsi ottaa aina mukaan?

Jos sovin näkeväni ystäviäni, joilla on lapsia, tiedän, että lapset tulevat aina mukaan - tottakai. En ole ikinä edes ajatellut, etteivät he tulisi mukana. Näin ajattelin ennen omaa lastani ja myös luonnollisesti oman lapsen saatuakin. Lapset ovat osa perhettä ja automaattisesti kulkevat mukana, enkä ole sitä ikinä kyseenalaistanut.

Monesti en ole Veeran kanssa käynyt ystävieni luona kylässä kenellä ei ole lapsia. Ne muutamat kerrat kun olen ja olen erikseen kysynyt voiko Veera tulla myös, vastaus on aina ollut tottakai. Mikä on ihan mahtavaa! Kuitenkin jostain syystä itselläni pyörii aina ajatus mielessä, että onkohan varmasti ok ottaa lapsi mukaan joka paikkaan. Häiritseekö se? Ikinä minulle ei ole sanottu, että näin olisi ja vastaanotto on aina ollut innokasta ja positiivista. Veera on aina otettu avosylin vastaan ja myös häntä halutaan nähdä.

Kun lapsen kanssa lähtee liikkeelle, ei ikinä voi etukäteen tietää kuinka reissu tulee menemään. Ainakin meidän neidillä olen huomannut mielen muuttuvan hyvinkin nopeasti. Lapset pitävät ääntä, itkevät kun siltä tuntuu, näyttää tunteita ja eivät välttämättä heti käskystä lopeta epätoivottua käytöstä. No, meidän 9 kk ei vielä sen päälle edes ymmärrä vaikka sanoisi, että riittää :D

Minä haluan mennä kylään Veeran kanssa. Haluan ottaa hänet mukaan, vaikka Miika olisi kotona ja tyttö voisi jäädä hänen kanssaan. Minusta on kiva ottaa Veera mukaan ja käydä hänen kanssaan kylässä ja eri paikoissa. Vaikka helpompaa olisikin mennä yksin. Sitten tulee se kohta kun varmistan, että onko ok ottaa hänet mukaan. Mua jännittää, vähän nolottaa kysyä. MIKSI? En tiedä. Tässä tullaan taas siihen ajatteluun, mistä olen ennenkin kirjoittanut - minun lapsi, minun elämänmuutos. Ei pakollinen muille. Heidän ei ole pakko viettää aikaa meidän molempien kanssa, varsinkaan jos minut on kutsuttu kylään. Eri asia on tietysti jos joku tulee meille kylään, ylläri.

En oikein tiedä mistä nämä ajatukset kumpuavat, sillä kuten sanoin, meidät molemmat on otettu aina iloisesti vastaan. Koskaan ei ole tullut vastausta, etteikö Veera voisi tulla mukana - päinvastoin. Hänestä ollaan aina iloisia. Häntä halutaan pitää sylissä ja leikittää.

On eri asia jos ollaan istumassa iltaa viinilasien parissa tai paikassa, minne ei yksinkertaisesti voi lasta ottaa mukaan. Mutta entä perus kahvitteluilla ja kylässä käydessä?
Onko muilla ollut ikinä näitä fiiliksiä? Jos isi (tai joku muu) on kotona ja lapsen on mahdollista jäädä hänen kanssaan, kuuluuko silti lapsi ottaa mukaan? Onko teille tullut kieltäviä vastauksia, jos olette sanoneet lapsen tulevan mukaan?

Avatkaa mulle tätä asiaa, olenko ainoa super-mietiskelijä! Olisi kiva kuulla myös vastauksia heiltä, kenellä ei omia lapsia ole :)

Kuvat viikonlopulta ystäväni syntymäpäiväkahveilta, jossa oltiin Veeran kanssa yhdessä.

40 kommenttia:

 1. Meillä kyllä Leo toivotetaan tervetulleeksi kavereidenkin seuraan, mutta mä kyllä ihan tietoisesti jätän Leon välillä isänsä kanssa. Se kulkeminen ja kahvittelu on vaan niin rentouttavaa ilman lasta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oot oikeessa, että rentouttavampaa on mennä ihan itsekseen ! :D
   On kyllä kiva, että ystävät ottavat niin avoimesti vastaan :)

   Poista
 2. Mä otan ensisijaisesti lapset mukaan. Koska mä haluan. ja jos lapseni eivät ole tervetulleita, en minäkään välttämättä mene. Kuulostaapa näin "ääneen" kirjoitettuna härskiltä, mutta minkäs teet.
  Kuopuksen otan ilomielin mukaan minne vain, sillä tiedän hänen käyttäytyvän. Mutta jos minulla on tsäännsi jättää esikoinen, joka sairastaa todella pahana hirvittävää uhmaa, en edes epäröi. Jätän kotiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minusta ole ollenkaan pahasti sanottu, että jos lapset eivät ole tervetulleita, ei mene itsekään. Minä ymmärrän tuon ainakin täysin :)

   Poista
 3. Minä otan myös lapseni mukaan. Esikoista en enää, sillä häntä ei kiinnosta, eikä jaksa istua mitään tekemättä, kun naiset jauhavat tylsiä juttujaan (hän siis täyttää syksyllä 7). Kuopus taas on aina mukana, mielestäni on ihana mennä lapseni kanssa ja ystäväni tietävät sen. Ei ongelmaa siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, on kiva ottaa lapsi mukaan menoihin :)

   Poista
 4. Minä otan lapsen mukaan, jos mennään toisen kotiin kylään ja paikassa ei ole tarkoitus maistella viinejä tai muuta vastaavaa. Minnekään kahviloihin en enää 2.5v taaperoa ottas mukaan, sillä se jaksaa ehkä just syödä yhden keksin paikallaan ja kyllästys sitten siihen :D Haluun myös mennä ilman lasta kavereiden kanssa viettää aikaa ja silloin mies jää mielellän kotiin neidin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tarkoitinkin, muuten vain kyläilyä :) en myöskään ottaisi tytärtä mukaan vaikka muut itseäni lukuunottamatta ottaisi vähänkään viiniä. Perus kahvikyläilyyn kyllä :)! On kyllä kiva käydä myös ihan itsekseen välillä tapaamassa ystäviä !

   Poista
 5. Mä nappaan vähän vaihdellen lapsia mukaan esim kaverille. Mutta ikinä en oo tainnut yksin lähteä. Kaks vanhinta on jo siinä iässä,ettähaluavat jäädä yleensä isän kanssa kotiin,mutta kaksi nuorinta on kyllä salamana kengät jalassa ja lähdössä!
  Kyllä mä kans koen,että meidät on ihan tervetulleeksi aina toivottu, mut toisaalta mun kaikilla kavereilla on omia lapsia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa, että kaikki on yhtä tervetulleita ! Mielestäni se kertoo ystävistä paljon :)

   Poista
 6. Mä otan yleensä aina lapset mukaan. Tosin esikoinen 13v ei aina halua lähteä mukaan 😆 Salille taikka jumppaan en tietenkään ota ellei ole pakko. Meillä on siis lapsiparkki. Mutta mieluummin jätän iskän kanssa kotiin. Olen varmaan 1,5 vuoden aikana ollut ilman kuopusta liikenteessä 10 kertaa. Jos sitäkään. Ellei jumppia ja salia lasketa. 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa kiva mahdollisuus tuo lapsiparkki saleilla ! Porvossa ei taida sellaista olla yhdelläkään salilla..? :o

   Poista
  2. Kyllä uskoisin Porvoon kokoisessa kaupungissa olevan. Siis jos meidän pikku kylässä on jopa kaks salia, joissa kummassakin on lapsiparkki. 😆 Ja oikeasti meillä on siis vain kaksi salia. Seuraavat ovat sitten15-25km päässä.

   Poista
  3. Heh, voi olla :D On ainakin hyvä lisäpalvelu mielestäni !

   Poista
 7. Kyllä minullakin lapsi kulkee mukana joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Veeran ikäisenä kulki mukana aina! En edes ajattele mitä muut ajattelevat, koska lapseni on edellä muita. Ymmärrän silti ajatuksesi. Osa ystävistäni jättää hoitoon, mutta minä teen niinkuin nään meille parhaaksi. Hyvä, että olet rohkeasti kysynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin se on hyväkin mennä :) Kiitos vastauksestasi !

   Poista
 8. Mun mielestä se on oletusarvo että lapsi/lapset kulkee mukana, ja ystävät kyllä tietää sen :) eri asia tietysti jos erikseen sovitaan treffit aikuisten kesken ja rauhassa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta :) ymmärrän kyllä pelkät aikuisten kesken olevat ajanvietot myös ja niitäkin on hyvä olla !

   Poista
 9. Mua vähän ärsyttää suomessa tää ajatus että "jos joku ottaa lasinki viiniä niin en ota lasta mukaan". Etelä Euroopassa on ihan normaalia että juodaan viiniä esim ruoan kanssa, ja sillon ne lapset on mukana. Ei ihme että suomessa kasvaa lapset niin kieroon alkoholin suhteen�� ei siis kirjottajalle kritiikkinä, van yleisenä kommenttina ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän sitä kotonakin jotkut lasin tai kaksi ottaa ja onhan ne lapset silloinkin siellä. Mutta itselläni on sellainen ajatustapa, että jos istutaan iltaa alkoholi mukana kuvioissa, ei ole tarvetta ottaa lastani mukaan :) Mutta se on vain minun mielipide :)

   Poista
  2. No ei tietenkään silloin, jos tarkoituksena on juoda ja rentoutua. Mutta siis tuolla ylempänä oli toi yks kommentti ettei ottaisi lapsia mukaan jos maisteltaisi viinejä. Tuli vaan siitä mieleen tää et suomessa ollaan jotenki tosi vastaan sitä että juodaan lasi viiniä lasten seurassa... Noh täällä on kai tapa enemmän kuin poikkeus "en minä ainakaan kauheaa" ��

   Poista
  3. Jokainen tekee niinkuin itse parhaaksi näkee. Itselläni ei ole tapana muuten vain ottaa lasiakaan viiniä, tai "rentoutua" sillä tavalla. Enkä halua lastani myöskään sellaiseen opettaa, että muuten vain "tissutellaan". Mutta kuten sanoin, kukin tekee tavallaan, enkä katso pahalla jos jotkut lasillisen nauttivat lapsen seurassa :)

   Poista
  4. Oon samaa mieltä Anon kanssa! :) Itse oon saanu vähän pahoja katseita kun joskus oon herranjestas lounaalla (lasten kanssa) ottanut 12cl viiniä. Oh my.

   Poista
  5. Inhottavaa ! Yllä sanoinkin, että itse en niin tee, mutta en silti pahalla katso jo joku muu niin tekee :) jokainen varmasti tietää itse mikä on ok ja mikä ei !:)

   Poista
  6. Itse ainakin aioin jatkossakin ottaa lasin viiniä vaikka olisi lapset mukana. Aivan sama mitä nää täydelliset äidit on siitä mieltä �� ja lisäyksenä vielä että ärsyttää myös suomessa tää tapa "minä en näin tekisi" fine jos et tee vaikkei sitä mielestäni erikseen tarvitse kertoa Ikäänkuin oman Säde kehän kiillotuksena.

   Poista
  7. Tää "muuten vaan tissutellaan" on niin tätä juntti suomea �� noh no hätä, maitoa vaan ruoan kanssa ettei lapset järkyty ja kasva alkoholisteiksi.

   Poista
  8. Jokainen tehköön tavallaan :) Eipä tässä kukaan täydellinen ole. Ylipäätään postauksen aihe ei ollut viininmaistelu vaan lapsen mukaan ottaminen ystävien luo :)

   Poista
  9. Hahah mun maistellaan viinejä ei kyllä jää koskaan siihen yhteen jos oon niiden lapsettomien kavereiden seurassa 😄 Mut toki voin ottaa lasin viiniä myös ruuan kanssa lastenkin seurassa, enkä oo ees kuvitellut että siinä ois jotain pahaa.

   Poista
  10. Haha :D Eihän siinä ookaan, nyt vaan lähti vähän lapasesta analysointi täällä !:D

   Poista
  11. Ja vielä lisätäkseni, en tosiaan tarkoittanut tätä kommentoitia Janina sulle! Täydellisillä äideillä meinasin niitä jotka Oikeasti siis kritisoi toisia päin naamaa esim sen viinin juonnista! Mut nyt loppui tää analysointi, hyvä postaus kaiken kaikkiaan kun herätti tunteita ��

   Poista
  12. Kaikki hyvin !:) Hyvä, että tulee mielipiteitä :)

   Poista
 10. Mielestäni on erittäin asiallista kysyä voinko ottaa lapset mukaan. Ei kaikki välitä lapsista ja varsinkin lapsettomille heidän kotiinsa lapsien tuominen voi olla stressaavaa. Koti kun ei ole ehkä valmiiksi "lapsiystävällinen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa ! Itse tykkään aina varmistaa, että onhan sen varmasti ok jos tyttö tulee mukana :)

   Poista
 11. Mielestäni on asiallista kysyä voiko lapset ottaa mukaan. Monelle lapsettomille lapsien vierailu voi olla stressaavaa, varsinkin jos asunto ei ole lapsia miettien sisustettu.

  VastaaPoista
 12. Tää on muuten jännä aihe! Mulle on itsestään selvää että lapsi kulkee mukana jokapaikkaan. Sitten mua harmittaa kun oon käynyt tilaisuuksissa joihin aluksi sanottiin että aina saa tulla lapsen kanssa, mutta sitten kun en ikinä ole siellä ilman lasta niin alkaa ääni kellossa muuttua - etkö sä pääsis ilman sitä, onhan sillä isäkin.... etc. Mihin se tervetulleisuus hävisi lapsen kasvaessa? Ja toinen vähän kyseenalainen juttu on mammakavereiden kahvimeetingit kun kaikki muut kertoo jo sopimis vaiheessa että tulee ilman lapsia. En sitten oo oikein osannut päättää että meenkö lapsen kanssa joten oon jättänyt menemättä ollenkaa... :( idan kommentti oli kyllä hyvä ja vastaa hyvin paljon mun ajatusmaailmaani. Onneksi mun lähimmät ystävät on aina vaan innoissaan tytön seurasta ja toisella heistäkin on nyt oma lapsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas inhottavaa, että aletaan kyseenalaistamaan ja ehdottamaan, että jätä lapsi kotiin. Kun välttämättä kyse ei ole aina siitä, etteikö voisi jättää kotiin vaan oikeasti haluaa ottaa lapsen mukaan ! Mulla usein näin - itse tahdon ottaa Veeran mukaan. Ihanaa, että kuitenkin ystäväs ottaa ilomielin vastaan !:)

   Poista
 13. Yleensä pikkusen jaksaa ottaakki mukaan mutta siinä vaiheessa kun kävelee ja terrorisoi kaikkea ja itse juokset lapsen perässä kieltämässä koko ajan ni siinä vaiheessa muuttuu ääni kellossa ja mielummin jättää kotiin kun ottaa mukaan. Sitten nää vanhemmat muksut jotka ei uskalla mennä leikkimään(jos on perheessä lapsia) ja vinkuu ja kiukkuu vieres koko ajan... tai jos ei oo perheessä lapsia niin niillä ei välttämättä ole myöskään leluja..sitten vingutaan kun ei ole mitään tekemistä ja blaa blaa blaa... mä siis jätän todella mielellään lapset kotiin jos vaan pystyn.. tai ees osan. Yleensä en kysy että voiko lapset tulla kun jo ilmotan valmiiksi että voin tulla mutta täytyy ottaa yks, kaks, kaikki lapset mukaan. Tai jos on joku en tiedä minkä tyylinen kyläily ni siinä vaiheessa yleensä sanon/ kysyn että voiko lapset tulla et en pääse ilman. Mutta sen verta vähän omaa aikaa on että jos vaan mahdollista on niin yksin menen :) saa kerrankin juoda sen kahvin ja rupatella aivan rauhassa ilman keskeytyksiä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä on ihan eri fiilis mennä yksinään kuin lapsen kanssa. Jos haluaa oikeesti rennon kahvittelun ja oman hetken niin kyllä sillon on helpompi mennä yksin :) kiitos kommentistasi !

   Poista
 14. Lapset kulkee mukana, ainakin yksi kolmesta. Ystävät tietävät että kun kutsuu minut, kutsuu myös lapseni. Jollei lapseni ole tervetulleita en minäkään koe olevani. En ole edes miettinyt että kysyisin lupaa saanko kahvi vierailulle ottaa lapsen, vaan tietysti otan. toki joskus on kiva mennä yksin, mutta pääsääntöisesti joku lapsista aina mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi ! Minusta ystävien on tärkeä ymmärtää, että lapset ovat tärkeä osa elämää ja kulkevat mukana siellä missä vanhemmatkin :)

   Poista