sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Äitiyden 10 käskyä

Muistatteko kun tein Äiti, muista nämä asiat -postauksen ? Siinä oli listattuna asioita, joita Baby Showereista tulleissa lapuissa luki. Nyt mennään vähän samoilla linjoilla, mutta nämä asiat olen kirjannut itse. Äitinä oppii joka päivä uutta ja aina välillä joutuu pysäyttämään itseään miettimään asioita. Rauhoittumaan ja toteamaan, että kyllä minä osaan. Tai vastaavasti hengittämään syvään ja todeta, että tänään on vain huonompi päivä. Jos saisin päättää kymmenen käskyä äitiydelle, ne olisivat seuraavanlaiset:

1. Olet paras äiti lapsellesi
Välillä saattaa tulla tunne, ettei osaa tulkita lastaan. Miksi se vain itkee, miksei syli tai lattialla olo - mikään kelpaa, miksi se haluaisi olla koko ajan tissillä... Itselläni varsinkin alku aikoina tuli tällaisia tunteita ja sen myötä olo, ettenkö osaa hoitaa lastani. Sinä olet kuitenkin paras äiti lapsellesi, muista se!
2. Älä unohda itseäsi
Väsyttää, hiukset kolmatta päivää samalla nutturalla, hampaatkin täytyisi pestä. Vaikka ulkoisesti ei tarvitsekaan joka päivä laittautua tai kotona olla viimeisen päälle tiptop, niin itsestä huolehtiminen piristää. Jos pieni kävelylenkki tuo hyvän mielen, mene kävelylle. Jos musiikki rauhoittaa sinua, kuuntele musiikkia. Jos haluat nähdä ystäviä, eikä kotoa lähteminen välttämättä onnistu, kutsu heidät kylään. Älä unohda omaa hyvää oloasi. 
3. Sinullakin saa olla huono päivä ja väsynyt olo
Vaikka sanon, että tee asioita, jotka saa sinut hyvälle tuulelle, on päiviä, jolloin ei mikään piristä. Päiviä, jotka tuntuvat ylitsepääsemättömän raskailta ja pitkiltä. Ei jaksa edes harjata hiuksia, saati nähdä ketään. Anna itsellesi lupa tähän oloon. Se menee kyllä ohi.
4.  Älä vertaa itseäsi muihin
Joku pudotti raskauskilot kuukaudessa, joku puolessa vuodessa. Joku imetti viikon, joku vuoden. Joku tekee soseet itse, joku ostaa kaupasta. Joku käyttää kertakäyttövaippoja, joku kestoja. On asioita, jotka ovat tulenarkoja puheenaiheita ja saa helposti varsinkin tuoreen äidin epäilemään itseään. Tässä palataan kohtaan 1, sekä seuraavaan, kohtaan 5. Äitiys ei mene oppikirjan mukaan, vauvat eivät ole samanlaisia.
5. Luota itseesi ja omaan äidinvaistoosi
Usein varmasti kuulee asioita, kuinka kuuluisi toimia ja mitkä ovat oikeita tapoja. Ajatukset harhailevat ja sitä kyseenalaistaa omaa tietämystään. Jokainen tuntee oman lapsensa parhaiten ja tietää kyllä, mikä hänelle on parhaaksi. Luota itseesi, luota omaan äitiyteesi sekä vaistoosi. Se kertoo kuinka sinun tulee toimia.
6. Ole armollinen itsellesi
Välillä arki saattaa tuntua suorittamiselta. On sata-ja-yksi asiaa hoidettavana, mutta vuorokaudessa vain 24 tuntia. Älä vaadi itseltäsi liikoja, mene välillä sieltä mistä aita on matalin.
7. Nauti
Miten nopeasti aika kuluu? - ehkä jokaisen äidin yleisin lause. Nauti hetkistä, pysähdy. Tuijota nukkuvaa lastasi, ihaile. Ota vastaan halit ja märät pusut. Heittäydy leikkiin mukaan. Pelleilkää.
8. Tunteet voivat vaihdella nopeastikin
Itse huomasin tämän hyvin nopeasti vauva-arkeen astuessani. Yhtenä hetkenä olet äärimmäisen iloinen ja nauravainen, toisena hetkenä kyyneleet valuvat vuolaasti. Yhtenä hetkenä olet väsynyt ja voimaton, kunnes pieni, muutaman hampaan virnistys saa energiat nousemaan kattoon.
9. Pyydä apua
Kaikki eivät välttämättä ymmärrä tarjota apuaan itse, mutta auttavat mielellään pyydettäessä. Ole rohkea ja kysy. Sinun ei tarvitse olla yksin.
Meillä on onneksi suuri tukiverkosto ja olen siitä erittäin kiitollinen.
10. Muista rentous
Lapsi on lahja, lapsi on rikkaus. Lapsi muuttaa arjen ja elämän. Öitä valvotaan, soseita lentää ja pyykkiä pestään. Vikkelät sormet ovat tyhjentäneet taas seuraavan laatikon lattialle ja maito on kiva läiskytellä pullosta lattialle. Ota huumori mukaan arkeen. En tarkoita, että sillä poistetaan silmäpussit tai irroitetaan puuro seinästä, mutta se helpottaa.

Millaisia asioita sinun äitiyden käskyihin kuuluisi?

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Itselleni tärkein "käsky" on seuraava lause (joka minulla on myös kaiverrettuna erääseen koruun): "Äitejä on monia, mutta minä olen sinulla juuri se oikea". :)

    http://ruusuillatanssimistasittenkin.blogspot.fi

    VastaaPoista