perjantai 30. syyskuuta 2016

Asioita, joita haluan lapselleni opettaa

Minulla on tiettyjä asioita ja periaatteita, joita pidän tärkeinä omassa kasvatustyössäni. Osa kumpuaa varmasti omasta lapsuudestani ja tavoista, joita minulle on opetettu ja kuinka minut on kasvatettu. Koen saaneeni itse hyvän kasvatuksen. Mielestäni meillä ei ollut kova kuri, tai siihen ei ollut aihetta. Meillä oli selkeät säännöt, joita ei tarvinnut edes kyseenalaistaa ja ne toimivat.


Itselleni tärkeimpiä asioita kasvatuksessa on muun muassa toisten ihmisten kunnioittaminen. Kuulin kerran viisaan lauseen, jossa äiti puhui omasta, ainoasta lapsestaan: "vaikka hän on meidän maailman napa, ei hän ole koko maailman napa". Se on mielestäni hyvin tärkeä asia muistaa. Täytyy osata ottaa muut ihmiset huomioon.

Yleiset käytöstavat ovat toinen hyvin tärkeä asia itselleni ja omassa kasvatuksessani. Tervehtiminen, kiitos, ole hyvä, anteeksi. Jo tässä vaiheessa, vaikka sanoja tulee vasta yksi, olemme ottaneet tavaksi nämä pienet, mutta tärkeät sanat. Olen melko varma, että esimerkin ja rutiinien kautta lapsi oppii parhaiten.

Ruokapöydässä syödään nätisti ja kylässä toisten kaapeille ei ole asiaa. Toki pöytätavat ovat meillä vielä hyvinkin harjoitteluvaiheessa, eikä se ruoka aina pelkästään suuhun päädy, mutta mitä vanhemmaksi tyttö tulee, sitä enemmän näihin asioihin perehdytään.


Tytölle itselleen haluan myös opettaa itsevarmuutta. Haluan kasvattaa hänestä itseään arvostavan nuoren (ja aikuisen), joka luottaa itseensä. Nuoren, jolla on rohkeutta elämään, ja vahvuutta kohdata myös välttämättömät pettymykset. Haluan, että tyttäreni voi harrastaa itseään kiinnostavaa juttua. Haluan hänen tietävän, että voi aina kääntyä vanhempien puoleen asiassa kuin asiassa. Haluan, että hän pystyy näyttämään tunteitaan avoimesti, sekä positiivisia, että negatiivisia.
Varmasti joka päivä, kuukausi ja vuosi oppii uutta ja eri asiat saavat uuden merkityksen sekä toisten asioiden tärkeys korostuu. Toivon, että me olemme vanhempina ja kasvattajina vahvoja ja päämäärätietoisia, sekä pysymme päätöstemme takana myös silloin, kuin uhma ja vaikeammat hetket ovat läsnä. 

Mitä asioita te pidätte tärkeinä kasvatuksessa? Mitä asioita haluaisitte omille lapsillenne opettaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti