sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Kotitöitä yhdessä taaperon kanssa

Pienestä asti on hyvä oppia osallistumaan arjen askareisiin ja meidän kohta kaksivuotias taapero on hyvinkin innokas apuri. Sen sijaan, että taaperon yrittäisi aina saada pois tieltä ja kieltäisi koskemasta jokaikiseen asiaan mihin yltää, voi hänet yhtä hyvin ottaa mukaan tekemisiin. Kyllä, askareet kestävät huomattavasti pidempään sekä välillä ne saa tehdä kahteen kertaan, mutta jos toinen tahtoo auttaa niin mikäs siinä!

Kotiaskareita, joissa meillä tätä raakaa lapsityövoimaa käytetään, ovat mm. tiskienlaitto, pyykkääminen, pölyjen pyyhkiminen sekä tavaroiden paikoilleen vieminen.
Taaperon vahvuuksia kyseisissä askareissa ovat aterimien laitto sekä tiskikoneeseen, että sieltä pois. Pyykkäämisessä hyvin hoituu pyykkien koneeseen survominen, sekä puhtaiden ojentaminen äidille, joka ripustaa ne kuivumaan. Pyykkien, kuten muidenkin taaperon omien tavaroiden vieminen omaan huoneeseen sujuu mallikkaasti. Joskus pyykit päätyvät sängylle, mutta yleensä taapero seisoo huoneen ovella ja heittää vaatteet lattialle - omaan huoneeseensa, kuten pyydettiin. Lelut kokevat usein saman kohtalon. Olemme kyllä opetelleet jälkien siivoamista leikkimisen jälkeen, mutta usein uudet leikit alkaisivat ennen kuin vanhat lelut on saatu kerättyä alta pois. Pölyjen - ja kaiken muunkin - pyyhkiminen kosteuspyyhkeillä on myös taaperon vahvuusalaa.

Itse koen tärkeäksi opastaa jo varhain taaperoa korjaamaan omia jälkiään sekä osallistumaan muutenkin arjen touhuihin - vaikka sitten leikin merkeissä. Eiköhän sekin vaihe tule, kun auttaminen ei olekaan kovin mieleistä, mutta nyt menee näin ja näin menee hyvin.

Osallistuuko teillä lapset kotitöihin, ja kuinka paljon? Vai koetteko sitä tärkeäksi?

4 kommenttia:

 1. Juuri samanlaisiin hommiin osallistuu meidän 2v. Lisäksi kiikuttaa mielellään roskia keittiön tai kylppärin roskikseen.
  Koululaiset jo imuroi, vie roskia ja jätepapereita, vaihtaa petivaatteita, kattaa pöytää, tyhjentää astianpesukoneen jne. Usein on yksi homma joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä järjestelyltä kuulostaa teillä! Kiva, kun yhdessä tehdään :)

   Poista
 2. Meilläkin Lilian tykkää auttaa kaikessa . Lempijuttu on leipominen ja kokkailu muutenkin. Imurointi, lattioiden peseminen ja pölyjen pyyhkiminen on kans huippua 😄

  VastaaPoista