torstai 8. kesäkuuta 2017

Autetaan toinen toistamme

Mediassa on levinnyt video Helsinkiläisessä uimahallissa olleesta pienestä 5-vuotiaasta pojasta, joka kamppaili vedessä useiden minuuttien ajan ja hukkui monien silmäparien edessä. Kenenkään auttamatta tuota pientä poikaa. Hukkuminen ei näytä hukkumiselta on ollut "faktalauseena" erinäisissä kirjoituksissa tapaukseen liittyen. Videon alussa näyttääkin siltä, että poika leikkii vedessä, tekee muun muassa kuperkeikkoja, eikä sitä ehkä osaakaan yhdistää tilanteen todelliseen puoleen. Mutta kun jatkaa seuraamista, huomaa kyllä ettei kyse ole leikkimisestä. Monet aikuiset kulkivat pojan ohi, katsoivat tätä kohden seuraten, mutta kukaan ei reagoinut mitenkään. Paitsi siinä vaiheessa kun poika kurotti kohden apua "pyytäen" - he lähtivät kauemmaksi. Lopussa poika kellui vedessä elottomana ikuisuudelta tuntuneen ajan ja vasta "törmättyään" yhteen aikuiseen hänet pelastettiin vedestä. Vasta sitten.
En muista milloin jokin asia olisi saanut minut viimeksi niin vihaiseksi, kuin tuo video. Päällimmäinen ajatukseni koko videon ajan oli nostakaan nyt s*****a se lapsi ylös vedestä. Miten kukaan voi sulkea silmänsä tuon kaltaiselta tilanteelta? Miten kukaan voi olla välittämättä, kun joku kurottaa kohden hakien apua? Rehellisesti sanoen minulta meni usko ihmisten hyvyyteen.

Pelätäänkö liikaa "turhaan puuttumista", jos kaikki olisikin ollut hyvin. Eikö uskalleta mennä toisen vanhemman (joka kys. tilanteessa oli saunomassa) reviirille peläten vastareaktiota. Parempi katsoa kuin katua. Eikä tässä tapauksessa katsoa sivusta vaan katsoa tilanteen todellinen laita, varmistaa. 
Vaikka lapsi on aina vanhempansa vastuulla, niin todella toivon, että jokainen meistä pitäisi huolta toisistaan. Pieni lapsi yksin kiinnittää väkisinkin huomion, ainakin näin äidin näkökulmasta. Aikuisen pitäisi olla se henkilö, johon lapsi voi turvautua tilanteen sitä vaatiessa. Ja se turvan antava aikuinen voi olla juuri se sillä hetkellä lähimpänä oleva aikuinen. Todella toivon, että tuo video sai ihmiset heräämään ja miettimään omia toimintatapojaan. Luojan kiitos tuo pieni poika selvisi.

Tiedän, että tämä on erittäin arka aihe kirjoittaa, mutta tämä herätti itsessäni niin paljon tunteita, että en voinut jättää asiaa huomioimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti