torstai 14. syyskuuta 2017

On tyttöjen juttuja ja on poikien juttuja

Sukupuolineutraali kasvatusmalli on ollut pinnalla jo pidemmän aikaa. Aiheena se on hyvin tulenarka sekä mielipiteitä jakava. On ääripäitä, sekä sellaisia "hälläväliä" ajatustapoja. 

On oletusarvo, että tytöt leikkivät "tyttöjenleikkejä" ja pojat "poikienleikkejä". Tytöt hoitavat nukkevauvoja, leikkivät prinsessoja sekä rakastavat pinkkiä väriä ja kimallusta. Pojat kaahaavat leluautoineen, leikkivät merirosvoleikkejä sekä pukeutuvat vain siniseen ja vihreään. Tuntuu, että jo hyvin nuorena ollaan tietoisia siitä, mitkä asiat, leikit ja värit kuuluvat vain tytöille ja mitkä pojille. Jos tieto ei tule kavereilta, se tulee jo kotoa. Kun kielletään tietynväriset vaatteet sekä leikit jo pienestä asti, syynä vain lapsen sukupuoli, ei ole ihme, että lapsi itse alkaa karsastamaan asioita. Mielestäni vielä inhottavampaa on se, jos lapsi itse ei välitä tietylle sukupuolelle suunnatuista rajoista, vaan hänen oma tahtonsa kielletään perustelun syynä ollessa ainoastaan jalkovälistä löytyvä ominaisuus.

Lapset osaavat olla raadollisen julmia toisilleen, ja kiusan kohteeksi on helppo joutua. Ymmärrän, että vanhemmat yrittävät suojella pieniään tuolta kohtalolta ollessaan hyvinkin ehdottomia siinä, mitä väriä lapsi päälleen pukee tai mitä leikkejä hän leikkii. Mutta jostain sen sukupuoliroolien jaottelun on täytynyt saada alkunsa. Myönnän, että itseni on helppo luetella perinteisiä "tyttöjen ja poikien" -juttuja, kuten yllä huomattiin. On asioita, jotka ovat iskostuneet päähäni tietyn sukupuolen juttuina. Varmasti muutkin osaavat kysyttäessä luetella vaikka muutaman poikien yleisen harrastuksen ja muutaman tyttöjen lempi leikin. Tai kun ostaa esimerkiksi lahjaa, suuntaa välittömästä kyseiselle sukupuolelle suunnatulle osastolle, eikö vain?

Olen kuullut, että ei saisi puhua sukupuolista erikseen vaan kaikki ovat yhtä ja samaa. Siitä olen eri mieltä. Kaikki saavat pitää mistä tykkäävät, harrastaa mitä haluavat, käyttää niitä värejä, joita haluavat ja leikkiä mistä pitävät. Silti tytöt ovat tyttöjä ja pojat ovat poikia, se on selvä. Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka koulussa opetetaan ihmisenbiologiaa tai terveystietoa ilman, että puhutaan sukupuolista sekä niiden eroista.

Vaikka olen välillä todella ehdoton sekä vahva mielipiteistäni, niin asia, josta en aio lastani kieltää on hänen mieltymyksensä tiettyihin väreihin tai leikkeihin. Tämän talouden taapero tykkää autoista ja työkoneista ja oli aivan onnesta soikeana, kun ystäväni toi hänelle oman pikku-traktorin!

Kuinka teillä toimitaan - saako teillä käyttää juuri niitä värejä, joista tykkää tai leikkiä leikkejä, jotka "eivät kuulu" tietylle sukupuolelle? Mielipiteitä aiheesta!

2 kommenttia:

  1. Mä oon aika samaa mieltä sun kanssa. Mun mielestä jokaisen lapsen pitäisi saada olla oma itsensä. Jos lähtee esim. kieltämään tytöltä traktorit ja autot, siitä on mielestäni vain haittaa lapselle. Meilläkin tykätään kovasti autoista, neiti tykkää ajella ja kuljetella niitä ympäri kämppää :) Ulkona hän bongaa jokaikisen mopon, kaivurin ja koneen. Hyvä kirjotus ja aihe ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Siellä siis samat kiinnostuksen kohteet selkeästi kuin täälläkin - kaikki menopelit ja työkoneet. Eikä tulisi mieleenkään, että siinä olisi jotain väärää, että tyttö on kiinnostunut niistä... näin kärjistetysti sanottuna :D

      Poista